Xaricdə qastronomiya üzrə təhsil almaq
Qastronomiya yemək və mədəniyyət arasındakı əlaqəni öyrənir. Proqram, yemək hazırlamaq və təqdim etmək sənətini, eləcə də müxtəlif mətbəxlərin tarixini və mədəni əhəmiyyətini əhatə edir. Qastronomiya proqramına adətən qida elmi, qidalanma, kulinariya sənəti, qida tarixi və menyu planlaşdırılması üzrə kurslar daxildir. Qastronomiya tələbəsi olaraq siz yemək və kulinariya ənənələrinə təsir edən mədəni, sosial və iqtisadi amilləri öyrənəcəksiniz. Siz həmçinin yeməklərin hazırlanması və təqdimatı üzrə praktiki bacarıqları inkişaf etdirəcək, həmçinin müxtəlif yeməklərin ləzzətləri, teksturaları və təqdimatı haqqında dərindən anlayış əldə edəcəksiniz. Qastronomiya məzunları qida sənayesi, qonaqpərvərlik, yemək xidməti, kulinariya sənəti, yemək yazısı və ya qida tədqiqatı kimi müxtəlif sahələrdə işləyə bilərlər.
Universitetlər
Dünyada qastronomiya və kulinariya sənəti üzrə proqramlar təklif edən bir çox universitet var. Qastronomiya təhsili üçün ən yaxşı universitetlərdən bəziləri bunlardır:
-
- Le Cordon Bleu – Bu dünya şöhrətli kulinariya məktəbinin bir neçə ölkədə, o cümlədən Fransa, ABŞ və Avstraliyada yerləri var. Kulinariya sənəti, pasta sənəti və qastronomiya proqramları təklif edir.
- Amerika Kulinariya İnstitutu (CIA) – ABŞ-da yerləşən bu qurum kulinariya sənəti, çörəkbişirmə və xəmir sənəti və qida biznesinin idarə edilməsi üzrə bakalavr və magistr proqramları təklif edir.
- Qastronomiya Elmləri Universiteti – Bu İtaliya universiteti qida elminə, kulinariya sənətinə və yeməyin sosial və mədəni aspektlərinə diqqət yetirən proqramlarla qastronomiyaya multidissiplinar yanaşma təklif edir.
- Oksford Brookes Universiteti – Böyük Britaniyada yerləşən bu Universitet Kulinariya İncəsənətinin İdarə Edilməsi üzrə bakalavr dərəcəsi təklif edir, bu, qastronomiya və kulinariya sənəti sahəsində çox populyar proqramdır.
- Kaliforniya Universiteti, Davis – Bu universitet kimya, mikrobiologiya və qida mühəndisliyinə diqqət yetirməklə qida elmləri üzrə magistr proqramı təklif edir. O, həmçinin Qastronomiya üzrə azyaşlı təklif edir.
- Kopenhagen Universiteti – Bu Danimarka Universiteti Qida Elmləri və Texnologiyaları üzrə bakalavr dərəcəsi və magistr dərəcəsi təklif edir. Bu proqram qidanın elmi prinsiplərini və onun bioloji, fiziki və kimyəvi xassələrini və onların emal, konservasiya, qablaşdırma və paylama ilə qarşılıqlı əlaqəsini əhatə edir.
- Adelaide Universiteti – Bu Avstraliya universiteti kulinariya sənətini, qida elmini və qidalanmanı, yemək tarixini və yemək mədəniyyətini birləşdirən bir dərəcə olan Qastronomiya bakalavrını təklif edir.
- Bunlar qastronomiya üzrə proqramlar təklif edən bir çox universitetdən yalnız bir neçə nümunədir. Sizə ən uyğun olanı tapmaq üçün sizi maraqlandıran universitetlərin proqram və kurikulumlarını araşdırmaq və müqayisə etmək tövsiyə olunur.